Tour de KÅKÅ: "Den gode byen?" - i Egersund

23

May

KÅKÅ KVERULANTKATEDRALEN starter i 2017 opp som mobilt debatt- og litteraturhus i tillegg til å ha hovedscene på Sting Nere i Stavanger. Regionbyene i Rogaland vil alle etter hvert få besøk av KÅKÅ. Våren 2017 skal vi besøke Egersund, Bryne og Sandnes med debatter om «Den Gode Byen». 

INNLEDER til alle debattene er RONNY SPAANS (forfatter, journalist i Dag og Tid, som fikk Fritt Ords pris i 2017) som tidligere i år kom med den kritiske og kritikerroste boka «Kjøpesenterlandet», hvor han etter rundreise i hele Norge ga karakter til byenes løsning av forholdet mellom sentrum og kjøpesenter. I boka fins det et eget kapittel om Sandnes, men han har ikke tidligere vært på Bryne eller i Egersund. På hvert sted møtes i tillegg til et kritisk og oppstemt publikum også et taletrengt panel av lokale politikere og byentusiaster, som skal svare på om kjøpesenteret er en djevel som utarmer sentrum og den gode byen? Hvem har i så fall skylda og hva kan gjøres for å gjenetablere den gode byen som ikke kun er basert på shopping under tak? 

Deltagere er JOHAN AAKRE, bypatriot, næringslivsmann og idemakar, ODD STANGELAND, ordførar (Ap) og THOR KRISTIAN KLEPP, vaktmester, eks-leder i kulturstyret, eks-gitarist i Asfalt, opptatt av arkitektur og bymiljø. Ordstyrer er journalist KRISTIN AALEN. 

Fra anmeldelse i Aftenposten: «Lokalpolitikerne tenker kortsiktig, og konkurrerer mot nabokommunene uten sans for det felles beste. Arkitektene lærer åpenbart kun om å utfolde seg selv i form av enkeltbygninger… Har ingen alarmer gått hos lovgiverne på Stortinget…? Boken er sterk, men likevel bare en antydning av kritikken som etter hvert vil falle knusende over mye av det som har skjedd med norske steder de siste 10-årene.» 

Debattinnlegg av Susanne Heart i Aftenbladet: http://www.aftenbladet.no/meninger/debatt/Torget-dor-ut_-og-sentrum-ligger-med-brukket-rygg-538463b.html 

Minervas Kristian Meisingset var kritisk til boka i et intervju her: http://www.aftenbladet.no/meninger/debatt/Torget-dor-ut_-og-sentrum-ligger-med-brukket-rygg-538463b.html 

Debattserien «Tour de KÅKÅ 2017» har støtte fra Rogaland fylkeskommune.


Se også eventsiden på Facebook